Trafik cezası nasıl öğrenilir? Trafik cezanız var mı ? En son ne zaman kontrol ettiniz? Hepsini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Araç plakanızdan trafik cezası öğrenme ve trafik cezasını ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezası borcunuz için resmi kurumların internet siteleri üzerinden online işlem yapılabileceği gibi kurumların kendilerine giderek nakit ödeme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezaları veya ödeme prosedürü ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular bu sayfayı okuyarak yanıtlanabilir.

Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri nelerdir?

EGM sitesi, e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde trafik cezası ile ilgili sorular için iletişim bilgileri yer almaktadır. e-Devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden almanız gerekmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Online Trafik Cezası Borç Sorgulama nasıl yapılır?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden trafik cezası ile ilgili bilgi almak için şu yönergeleri izleyin:

  • Olası cezalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için EGM web sitesini ziyaret edin.
  • Başlamak için, yeni pencerenin üst kısmında görünen “Plakada (Gerçek Kişi) Basılan Ceza Sorgulama” etiketli bağlantıyı seçin.
  • e-Devlet portalı ana ekranında “Kimliğimi şimdi doğrula” yazan kutucuğu tıklayın.
  • T.C. Giriş yapmak için TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi giriniz.
  • Açılan menülerden “E-Hizmetler” ve “Tüzel Kişi Hizmeti”ni seçiniz.
  • Listeden “Plakada Yazdırılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” seçeneğini seçiniz.
  • Arama yapmak için yeni sağlanan alana plaka numaranızı girmeniz yeterlidir.
  • Trafik cezanızın son tarihini, cezanızın sebebini, borcunuz olup olmadığını ve varsa borcunuzun tutarını öğrenmek için bu yönlendirmeleri takip ediniz.

E-Devlet Sistemini Kullanarak Trafik Cezası Sorgulama

Artık birçok işlemde olduğu gibi motorlu taşıtlara kesilen trafik cezası sorgulama işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. TR Geçerli bir kimliğiniz ve e-Devlet girişiniz varsa Araç Plakasında Ceza Sorgulama’yı kullanarak trafik cezanızın durumunu kontrol edebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Online Hizmetini Ziyaret Ederek Trafik Cezası Borcunuzun Ne Kadar Olduğunu Öğrenin

GB web sitesinin MTV ve Trafik Cezaları bölümü, gecikmiş ceza sorgulamalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmesi gereken yerdir. GB web sitesinde, trafik cezanızı sorgulamak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Ödemeleri çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde göndermek için GB’nin İnteraktif Vergi Dairesi ana web sitesini kullanabilirsiniz.
  • Ayrıntılı bilgi için ana menüden “MTV ve Trafik Cezaları” seçeneğini seçiniz.
  • T.C. Açılan pencereye kimlik numaranızı, plaka numaranızı ve ekranda gördüğünüz güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. (Plakayı yeni değiştirmiş veya yenilemiş olsanız bile yeni bir plaka ile kaç trafik cezası borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz.)
  • Bu işlem size ceza olarak borçlu olduğunuz toplam tutarı gösterecek veya hiç ceza yoksa hiçbir borcunuz olmadığını gösterecektir.

Kısa Mesaj Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası sorgulamak için online formun yanı sıra kısa mesaj da gönderebilirsiniz. Sicil numarası, doğum tarihi ve T.C. araç için. tescil numaranızı kısa mesajla 1189’a göndermeniz, bu numarayla ilgili tüm cezaları ortaya çıkaracaktır. TCP AYRINTI mesajını göndermeniz, trafik cezanızın bitiş tarihi gibi bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır. GSM sağlayıcınıza bağlı olarak bu işlemin maliyeti değişebilir.

İnternet Bankacılığıyla Trafik Cezası Öğrenme

Trafik cezası öğrenme, çevrimiçi bankacılık yazılımı kullanılarak da yapılabilir. Kredi kartınızı kullandığınız bankanın web sitesine veya uygulamasına kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “ödeme” seçeneğine tıklayarak trafik cezanızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Plakanızda yer alan borçlar (para cezası, vergi vb.) ile ilgili sorularınız varsa araç borcu sorgulama yazımzı ziyaret ederek yanıt alabilirsiniz.

Trafik Cezasını İnternetten nasıl öderim?

Online trafik cezası ödemeleri, e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı, katılımcı kurumların mobil bankacılık uygulamaları ve ilgili web siteleri üzerinden kabul edilmektedir.

E-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı Genel Bilgilendirme Kurulu (GIB) Üzerinden Online Trafik Cezası Ödemesi nasıl yapılır?

e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GB) internet sitesi üzerinden trafik ücretinin ödenmesi için alınan tedbirler şöyle:

  • Yukarıda belirtilen prosedürler kullanılarak bir sorgu yapıldığında ödeme başlatılır.
  • Sonraki sayfada kredi veya banka kartı numarasını, CVC kodunu ve son kullanma tarihini girin ve ardından “Ödeme” düğmesine dokunun.
  • Ödemeyi tamamlamak için bankanın işlem sonrası telefonunuza gönderdiği güvenlik kodunu son sayfada ilgili alana giriniz.

Katılımcı Finansal Kuruluşların İnternet Bankacılığı Sistemlerini Kullanarak Trafik Cezalarının Ödenmesi

İnternet üzerinden trafik cezası ödemeniz gerekiyorsa aşağıdaki bankalardan herhangi birine yapabilirsiniz.

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Garanti BBVA
  • Akbank

Trafik Cezası Ödemelerinde Nakit Kullanma yöntemleri nelerdir?

Plakanızı ve trafik cezanızı (T.C.) en yakın PTT şubesinden alın ve ücreti orada nakit olarak ödeyin. Cezayı nakit olarak ödeyebilir ve kimlik numarasını iletebilirsiniz.
Ücreti nakit olarak ödemek istiyorsanız ilinizdeki yerel vergi dairesine gitmeniz gerekir.
Anlaşmalı banka şubeleri ödeme kabul etmektedir.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödemelerle İlgili En Sık Sorulan Sorular nelerdir?

Beyanlı Trafik Cezam Varsa Ne Yapmalıyım?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesine gidin, ardından “Trafik Cezası Sorgula” başlığını seçin, ardından “Beyan edilen trafik cezasını ödeyin” seçeneğini tıklayın ve beyan edilen cezayı ödemek için kredi kartı bilgilerinizi girin.

Trafik Cezası Ödemek İçin Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?

E-Devlet’e giriş yapın, “E-hizmetler” seçeneği altından “Gelir İdaresi Trafik Cezası Borç Sorgulama ve Ödeme” sayfasına gidin ve trafik cezanızı ödemek için kredi kartı bilgilerinizi girin.

Trafik Biletinde Ön Ödeme İndirimi Oranı Nedir?

Geç ödemeler nedeniyle tahakkuk etmiş olabilecek cezaları dikkate alan bir ödeme planı ile trafik cezanızı zamanında ve eksiksiz ödeyerek %25’e varan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Varsa trafik cezası peşin ödeme süresi nedir?

Trafik cezalarının tamamının, ceza tutarının tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Sürücünün ödeme süresi yüzüne okunduğu gün yürürlüğe girer. Bu gerçekleşmediyse, sürücünün erken ödeme yapması için ceza evrakının sürücünün adresine gönderildiği güne kadar süresi olacaktır.

Trafik cezalarında ön ödeme indirimi var mı?

Bildirimi aldıktan sonra 15 gün içinde öderseniz trafik ücretimde indirim alabilirsiniz. Mesela Radar trafik cezası 288 TL ama 15 gün içinde öderseniz %25 indirimli alabilirsiniz ve 72 TL’yi indirimli ödersiniz. Bu durumda 288 TL olan para cezası 216 TL’ye düşer.

Trafik Cezamı Nerede Ön Ödeyebilirim?

E-Devlet, GB online adresi, anlaşmalı bankalar veya PTT işyerleri ile erken öderseniz trafik cezası indirimi alabilirsiniz.

Kimler trafik cezası kesebilir?

Artık sadece polis memurları trafik cezası kesemez. Merkezi polis personeli de trafik cezası kesebilmektedir. MOBESE, polis memurlarının, emniyet kemeri takmamak, çok hızlı araç kullanmak veya trafik sinyaline uymamak gibi elektronik olarak uygulanabilecek trafik suçları için önemlibir araçtır.

Ucuzsigortaci.com sitesi olarak bu yazımızda trafik cezası nasıl öğrenilir ? ile ilgili bilgilerimizi anlattık.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir