Konut Sigortası Nasıl yapılır?
Konut sigortası, evi ve içindekileri kayıp veya hasara karşı korur. Konut sigortasının içerdiği ana ve ek teminatlar ile poliçenin sunduğu riskler, poliçe parametrelerine göre farklılık gösterebilmektedir. Konut sigortasının ne olduğu, ne işe yaradığı, neleri kapsadığı gibi tüm sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Ne demek?
Bir konut sigortası, yangın ve su dahil olmak üzere bir dizi felaket durumunda mülkünüzü koruduğu için iyi bir yatırımdır. Konut sigortası ne demektir?. Bir felaket durumunda kişiyi maddi kayıplara karşı koruyan ve onarım masraflarını karşılayan ev sahibi sigortası satın alarak soruya olumlu cevap verilebilir. Bu tür bir kapsam tamamen isteğe bağlıdır. Bununla birlikte, ev sigortası sadece ev sahipleri için değildir; kiracılar da faydalanabilir. Mülk sahibi olsun ya da olmasın, evde yaşayan herkes tarafından kullanılabilir. Konut sigortası hakkında daha fazla bilgiyi sitemizden alabilirsiniz.Eğer Eşya sigortası ile ilgili bilgi almak isterseniz linke tıklamanız yeterli.
Konut Poliçesi Ne demek?
Bir ev sigortası poliçesi, bir sigortacı ile poliçe sahibi arasında, sigortacının korumasının kapsamını ayrıntılarıyla anlatan ve herhangi bir ek şart ve koşulu içeren bir sözleşmedir. Çoğu zaman sigortalılara ücretsiz olarak sunulan konut poliçesi teminatları ve yardım hizmetleri sigortalılara göre farklılık gösterebilmektedir. Birkaç fiyat teklifi almak, hangi ev sahibi politikasının en iyi değer olduğunu seçmenize yardımcı olabilir. Konut sigortası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız En uygun fiyatlı konut sigortası nedir?” başlıklı yazımıza göz atın.
Konut Sigortası Yaptırmak Şart mı?
Bir ev sahibinin konut sigorta satın almasını gerektiren bir yasa yoktur. Çok çeşitli birincil ve ek teminatlar, bu sigortayı zorunlu olmasa bile hem ev sahipleri hem de kiracılar için iyi bir fikir haline getirir. Doğal afetler, hırsızlık, yangın, toplumsal olaylar gibi çok çeşitli afetler sonucunda ev ve eşyalarınızda meydana gelen zararları, ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlediğiniz teminatlar sayesinde tazmin edebilirsiniz. ve poliçeye dahildir.
Konut Sigortası Hangi Konuları Kapsar?
Yangın, deprem, hırsızlık, sel, dahili su hasarı, cam kırılması ve diğer tehlikelerin tümü konut sigortası kapsamındadır.
Konut sigortasının kapsamına giren ve girmeyenlerin ayrıntılarını inceleyelim;
- Her ev sahibi sigortası, yangın, yıldırım çarpması veya patlama durumunda evinizi koruyacaktır. Bu garanti kapsamında garanti edilen mallar, yıldırım veya yangın nedeniyle hasar görmüş ürünleri içerir. Aynı şekilde sigortalı ürünlerde patlama veya yangın sonucu oluşan duman ve buhar hasarları da teminat kapsamındadır. Yangın sigortası poliçenizin ayrıntılarını öğrenmek için makalelerimize göz atın.
- Bir deprem sonucunda bu poliçe, DASK sigortasının yapmadığı onarımları karşılar. Ev sahibi sigortası ve zorunlu deprem sigortası gibi çeşitli sigorta türleri vardır. Bu makale, DASK ile ev sahibi sigortası arasındaki temel farkları açıklamaktadır.
- Grev, lokavt, isyan, terör saldırısı, halk ayaklanması gibi eylemler Toplumsal hareketlerin neden olduğu zararlar ve devletin bunları önlemeye yönelik girişimleri toplamın %5’i oranında ödemeden muaf tutulur.
- Düşen cam veya kalıcı olarak dik monte edilmiş aynalar tarafından kırılan nesnelerin üzeri kapatılır.
- Hırsızlık, birisinin evinizden veya işyerinizden hırsızlık yapması durumunda onarım masraflarını karşılamanıza yardımcı olması için poliçenize eklenebilecek ekstra teminatlardan biridir.
- Sigortalının riziko adresinde meydana gelen bir kaza sonucu vefatı veya sürekli maluliyeti halinde, poliçe şartlarına uygun olarak tazminat ödenir.
- Bina ve ürünlerin değerlerinin enflasyona karşı korunması garanti altına alınmıştır.
- Boru patlaması, kazan veya ısıtma ekipmanı gibi yapı içindeki su nedeniyle sigortalı mala verilen zararlar teminat altındadır.
- Motorlu ve motorsuz kara ve deniz taşıtlarının karıştığı kazalar ile uçak ve diğer hava araçlarının düşmesi veya çarpması, sigortalı yapı veya emtiaya zarar vermesi durumunda teminat altına alınır.
- Kiracı ve ev sahibinin yangın nedeniyle birbirlerine olan mali yükümlülükleri sigorta kapsamındadır. Garanti, yangının civardaki sakinlerin mallarına ve eşyalarına verdiği zararın tamir masraflarını kapsar.
- Sigortalının veya ailesinin sigortalının ikametgahından uzakta iken uğradığı gasp veya kapkaç sonucu şahsa veya mala gelebilecek zarar veya nakit kaybı, poliçenin özel şartları kapsamında teminat altına alınır.
- Soba, fırın ve ocaklardan çıkan duman belirli poliçeler kapsamında karşılanmaktadır.
- Sigortalı bir riziko sonrası temizlik ile ilgili masraflar poliçe teminatına dahil edilmiştir.
- Makine hasarları: Teminat, hidrofor, jeneratör, havuz tesisatı veya kompresör gibi ev içinde on yıldan eski olmayan ekipmanlara verilen hasarları kapsar.
- Bir evi oturulamaz hale getiren bir yangın durumunda, sigorta yeni bir yaşanacak yer bulma ve gerekli onarımları yapma ile ilgili masrafları karşılayacaktır.
- Aile liderliği sorumlulukları: Sigortalının veya ailesinin sigortalının evinde bulunduğu sırada neden olduğu üçüncü şahıs malları ve fiziksel yaralanmalar belirli koşullar altında teminat altına alınır.
- Destek hizmetleri kapsamındaki garantiler arasında elektrik, sıhhi tesisat, şalter ve cam işleri, ambulans, uzman hemşire ve doktorların sevk edilmesi, güvenlik ve otel hizmetleri ve acil durum iletişiminin iletilmesi yer almaktadır.
- Ev sahibi poliçenizin kapsamı, sigortacınıza ve poliçenizin özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle, ev sahibi sigortası için fiyat teklifi almak ve gereksinimlerinize ve bütçenize en uygun planı seçmek kolaydır.
Ayrıca, ev sahibi sigortasının kapsamadığı durumlar da vardır. Ev sahipleri sigortasının ödeme yapmadığı durumlara geçelim.
Konut Sigortasını Ne Zaman Yapmalısınız?
Konut sigortasının sağladığı avantajların başında doğal afetler sonucu maddi kayıp yaşamama güvencesi gelmektedir. Bir binanın ev sahipleri veya kiracıları mülklerini korumak için her türlü önlemi alsalar bile, beklenmedik ve yıkıcı hava olayları yine de büyük tahribatlara neden olabilir. Sigorta sayesinde kendimizi deprem, sel, heyelan, fırtına gibi doğal afetlerden koruyabiliriz.
Evinizde ihtiyaçlarınızın yanı sıra sizin için çok daha önemli olan başka eşyalar da olabilir. Ev sigortasına yatırım yaparak pahalı eşyalarınızı kaybolmaya veya çalınmaya karşı koruyabilirsiniz. Sadece kendi mülkünüzü değil, başkalarının mallarını da emlak sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Poliçede yer alan diğer teminatlar ise bir afet durumunda sigortacının ve konutta yaşayan diğer kişilerin mal varlığını güvence altına almaktadır.
Yapısal veya evle ilgili bir sorunun sonuçları büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, patlamış bir su veya kazan borusu, sıhhi tesisat ve ev için sorunlara neden olabilir. Olası hasarlar poliçe şartlarına göre sigorta tarafından karşılanır. Konut poliçesindeki teminatlardan biri de sel sigortasıdır; daha fazla bilgi için lütfen buraya gidin.
Kırık cam, hırsızlık ve yangın yaygın risklerdir, ancak ev sigortası sizi daha az yaygın ancak yine de ciddi tehlikelere karşı da koruyabilir. Terörist eylemler, toplu toplanmalar ve kara veya hava araçlarıyla çarpışmalar da dahildir.
Konut sigortası sizi hangi şekillerde korur?
- Ev sahibi sigortasının yapabileceği ilk şeylerden biri, mali durumlarını doğal afetlerin neden olduğu hasarlardan korumaktır. Ev sahipleri veya bir binanın kiracıları gerekli tüm önlemleri alsalar bile, bir doğal afet nedeniyle mülkleri ciddi şekilde zarar görebilir.
- Sigortanın mevcudiyeti, deprem, sel, toprak kayması ve fırtına gibi doğal afetlerin finansal etkilerine karşı korunmayı mümkün kılmıştır.
Evinizde her gün kullandığınız şeyler, en çok değer verdiğiniz şeyler olmayabilir. Ev sigortasına yatırım yaparak pahalı eşyalarınızı kaybolmaya veya çalınmaya karşı koruyabilirsiniz. - Sadece kendi mülkünüzü değil, başkalarının mallarını da emlak sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Poliçede sağlanan diğer teminatlar, teminatlı bir riziko durumunda sigortalının malını ve sigortalının hanenin mallarından payını korur.
- Yapısal veya evle ilgili bir sorunun sonuçları büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, bir su veya kazan borusunun patlaması durumunda, ortaya çıkan su ve tesisat hasarı önemli olabilir.
- Poliçe şartlarına göre, sigortacı meydana gelen herhangi bir zararı ödeyecektir. Konut poliçesi teminatı hükümlerinden biri de sel sigortasıdır ve hakkında daha fazla bilgiyi buraya tıklayarak edinebilirsiniz.
- Ev sigortası, kırık cam, hırsızlık ve yangın gibi olağan şüphelilerin yanı sıra daha az yaygın ancak yine de felaketle sonuçlanan olayları da kapsayabilir. Poliçe, teröristlerin saldırısı, halk karışıklıkları veya bir araçla çarpışma (yerde veya havada) sonrasındaki onarımları karşılayacaktır.
Doğal Afet Garanti Fonlu Konut Sigortası
- Konut sigortasının satış avantajlarının başında doğal afetler nedeniyle oluşan kayıplara karşı sağladığı koruma gelmektedir.
- Sigortalı mülkün bulunduğu bölgede sel veya taşan su yollarının (dereler, dereler, nehirler, kanalizasyonlar ve kanallar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) yanı sıra anormal derecede şiddetli yağışların neden olduğu sel nedeniyle meydana gelen hasarlar sigorta kapsamındadır. Bağlantı, sel sigortası ile ilgili daha fazla ayrıntı sağlar.
- Sigortalı konutun üzerine inşa edildiği taşınmazda veya yakın çevresinde meydana gelen heyelan veya su nedeniyle çökme sonucu oluşan hasarlar poliçe kapsamındadır.
- Eviniz deprem veya volkanik patlama gibi bir doğal afet nedeniyle hasar görürse, ev sahibinizin sigortası onarım masraflarını karşılayacaktır.
- Şiddetli kar yağışı ve üzerlerinde buz ve kar birikmesi nedeniyle yapılara, çatılara ve içindekilere verilen zararlar tazmin edilir.
- Dolu, yağmur, kar ve diğer yağış biçimlerinin yanı sıra elementlerin savurduğu mülk kaybının tümü “fırtına” zararları olarak nitelendirilir ve bu nedenle kapsam dahilindedir.
Çatıdaki Hasarlar Konut Sigortası Poliçesi Kapsamına Girer mi?
Bu sorunun cevabı sigorta sağlayıcıları arasında farklılık gösterse de, poliçenizin ayrıntılarına bağlı olarak, ev sahibinizin sigortası, kapalı bir durumda olması durumunda çatınızı onarmak için ödeme yapması mümkündür. Kar birikmesi ve kuvvetli yağışlardan kaynaklanan çatı sızıntıları sigorta kapsamındadır. Sigorta poliçesi, su girmesi nedeniyle zarar görmüşse evin içindekilerin onarımı için de ödeme yapabilir. Bununla birlikte, sigorta, yanlış yalıtım gibi ev sahibinin ihmalinden kaynaklanan çatı sızıntılarını karşılamayabilir.
Çatı patlaması gibi aşırı durumlarda, ev sahibi sigortası onarım masraflarını karşılayabilir. Ev sahipleri, kiracıları dikkatsiz veya ihmalkar olmadığı sürece burada onarım faturasını ödemek zorunda kalmayacak. Hasarın özellikleri ve sonuçları hakkında sigorta şirketinize danışın.
Deprem Sigortası Konut Sigortasına Dahil Midir?
Bir deprem, tsunami veya volkanik patlama evinize veya eşyalarınıza zarar verdiğinde, ev sahibinizin sigortası onarım masraflarını karşılamak için devreye girer. Bu, devlet tarafından zorunlu kılınan Zorunlu Deprem Sigortası’nın (DASK) sağladığı teminatlara ek olarak yapılır. Tazminat miktarı da poliçe kısıtlamalarına tabidir. Sigorta güvencesi bu konuda çok önemlidir.
Bir depremin ev sahibinizin poliçesi tarafından kapsanıp kapsanmadığı konusunda endişeleriniz varsa, bir deprem ve sonrasındaki doğal afetler durumunda korunacağınızdan emin olabilirsiniz. Sigorta aynı zamanda yangın, toprak kayması, toprak kayması ve depremin neden olduğu patlamaya karşı da koruma sağlar. Sigorta poliçelerinin sadece yapıyı değil, temel ve istinat duvarlarını da kapsaması mümkündür. Deprem sigortası yaptırarak hem konut hem de içindekiler için enflasyonist baskılar azaltılabilir. Bu hükmü sigortanıza eklerseniz daha fazla koruma elde edebilirsiniz. Ayrıca, teminat artışını tetikleyecek enflasyon oranı da poliçede belirtilmektedir.
Yıldırım Hasarı Konut Sigortası Tarafından Karşılanır mı?
Yıldırımdan kaynaklanan hasar, bir ev sahibi poliçesinin yangın kapsamına dahildir. Ev sahibinizin sigortası, evinize ve mülkünüze yıldırım hasarı nedeniyle gerekli olan tüm onarımları, sınırlamalarına kadar karşılayacaktır.
Konut Sigortası Poliçeleri Elektronik İçin Teminat Sağlar mı?
Ne tür elektronik ürünlerin kapsandığını görmek için poliçenizi dikkatlice okumanız önemlidir. Bir poliçenin kasıtsız kırılma kapsamı, TV’ler, stereolar, dizüstü bilgisayarlar ve kameralar gibi pahalı elektronik cihazları korumak için çok önemlidir. Çoğu sigorta poliçesi, bu ek korumaya sahip cihazlar için teminat sağlar.
Evde meydana gelen elektrik sorunları için sigorta kapsamı var mı? Konut Sigortası Nasıl yapılır?
Çoğu ev sigortası planının yardım hizmetleri, elektrik sistemi arızasını otomatik olarak kapsar. Elektrik arızaları, poliçenin yıllık “yardım” hizmeti kapsamında size ücretsiz olarak sunulur. Her konut sigortası poliçesinin teminat limitlerine bakarak seçim yapmakta fayda var çünkü her poliçenin sunduğu destek hizmet yelpazesi farklılık gösteriyor.
Kırık bir buzdolabı, ev sahibi sigortası tarafından karşılanır mı?
Ne sıklıkta meydana geldiği, politikanın özellikleri ve belirli işletmelerin standart prosedürleri gibi faktörlere bağlı olarak, bozuk bir buzdolabının sonuçları küçük rahatsızlıklardan büyük felaketlere kadar değişebilir. Sigorta şirketleri genellikle normal aşınma ve yıpranmadan veya dikkatsiz kullanımdan kaynaklanan hasarlardan kaynaklanan onarımlar için ödeme yapmaz. Buzdolabı arızaları için kapsam, genellikle kazara hasarın varlığını gerektirir. Örneğin, evde bir elektrik sorunu varsa, sorun sigorta kapsamındaysa onarımlar cepten çıkmaz. Yani gerçek sigorta şirketi koşulları değişiklik göstermektedir.
Bodrum katına su sızarsa, sigorta şirketim tarafından tazmin edilecek miyim?
Poliçede “mahalle sorumluluğu” teminatı varsa ve poliçedeki diğer şartları sağlıyorsa, su sızıntısından kaynaklanan hasarlar ev sahibi veya kiracının sigortası tarafından karşılanır.
Bir çatı aktığında, Konut sigortası onu tamir etmek için ödeme yapar mı?
Çatı sızıntısı poliçe kapsamındaysa, sigorta şirketi onarım masraflarını ödeyecektir. Konut sigortasından sadece çatının karın ağırlığı altında çökmesi durumunda değil, çatının sızdırması ve suların ev içindeki teminatlı mülke zarar vermesi durumunda da yararlanabilirsiniz.
Kar ve Fırtına Hasarı Konut Sigortasında Ne Zaman Uygulanmaz?
Fırtınalar için teminat, ancak nehirlerin ve kıyılarından taşan derelerin neden olduğu bu tür şişmiş yapı ve ürünlere verilen zararlar için değil. Bir çatıda kar ve buz birikmesi yapısal hasara neden olabilir, ancak karın ağırlığı bu kaybı telafi edebilir. Ancak çatının zarar görmeyeceği veya eriyen kar suyunun içeriye sızmayacağını garanti etmez. Aynı şekilde, açıkta veya tamamen kapatılmamış bir alanda olan hiçbir şeyi kapsamayacağız.
Konut Sigortası Kombi Tamirini Ne Sıklıkta Öder? Konut Sigortası Nasıl yapılır?
Çoğu standart garantinin kombi servisini kapsamadığı doğrudur, ancak yine de belirli sağlayıcılardan bunun için sigorta alabilirsiniz. Kombi masrafından kurtulmak isteyenler sigorta firmaları ile görüşerek kombi bakım masraflarını poliçe primlerine dahil ettirebilirler.
Konut Sigortası Ücretsiz Olarak Hangi Faydaları Sağlar?
Sigorta sağlayıcıları, poliçe sahiplerine hiçbir ücret ödemeden çok çeşitli ekstra avantajlar sağlar. Halı temizliği, klima bakımı, petek temizliği, kombi bakımı gibi çok çeşitli hizmetler genellikle sigorta şirketleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.
Nem Hasar Masrafları Sigorta Tarafından Karşılanır mı?
Yalıtımın sigorta şirketinin ödemesi için nemden zarar görmesi gerekir. Nem, kirlilik ve yağmur veya kar nedeniyle evin içinin yeniden boyanması veya badanalanması masrafları bu poliçe kapsamında karşılanır.
Konut Sigortası Evdeki misafirlerin eşyalarını korur mu ?
Ev sigortası, kendi eşyalarınızı korumanın yanı sıra misafirlerinizin eşyalarının güvenliğini de sağlayabilir. Sigortalı evde konaklayan misafirlerin mallarına gelebilecek zararlar, poliçedeki ücretlendirme limitleri dahilinde teminat altına alınabilir. Bununla birlikte, mücevherat, nakit para ve cep telefonu elektroniği genellikle sigorta poliçeleri tarafından karşılanmaz.
Ev Sahibi Sigorta Poliçenizde Hasarsızlık İndirimi Sağlama Adımlarını Öğrenin.
Sigortalının poliçe bitiş tarihine kadar herhangi bir hasar talebinde bulunmaması durumunda hasarsızlık indiriminden yararlanma hakkı doğabilir ve yeni poliçe alındığında prim indirimi söz konusu olabilir.
Ev Kredisi Bana Konut Sigortası Aldırmak Zorunda mı?
Ev sahibi sigortası yaptırmak tamamen size kalmış. Bununla birlikte, bazı ipotek kredisi verenler, yeni ev sahibinin kredi süresi boyunca ev sigortası kapsamına girmesini şart koşmaktadır. Ev kredisi başvurusu ve kredisi alma süreci boyunca, bankalar en iyi güncel bilgi kaynağınızdır. Kredi talebinde bulunurken, hayat sigortası genellikle kredi veren kurumun şartıdır. Kredi almak için hayat sigortası yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için yazılarımıza göz atın.
Konut Sigortasının Korunmadığı Haller
Nükleer yakıttan kaynaklanan radyoaktif kirlilik ve askeri taktiklerin ürettiği hasar, savaş, işgal, isyan ve ayaklanmanın maliyetine katkıda bulunur.
Devlet kurumunun sigortalı mülke daha az harcama yapmasından kaynaklanan potansiyel kayıplar
Sigortalı eşyanın yangın dışındaki sebeplerle yanması, kömürleşmesi ve hasar görmesi teminat kapsamı dışındadır.
Sigortalı eşyalar işlenirken yanlışlıkla ateşe veya yüksek sıcaklıklara (soba veya başka bir ısı kaynağı gibi) maruz kaldığında, ortaya çıkan hasarın sigortacı tarafından ödenmesi gerekir.
Bir yangın başlatmadan, elektrik akımı kısa devre, zayıf topraklama veya düzensiz voltaj yoluyla hasara neden olabilir.
Konut sigortası genel şartlarına göre, konteynerlerin alçak basınç sonucu çökmesi, yırtılması veya eskimesi sonucu oluşan kayıplar teminat kapsamı dışındadır.
Ev sahibi sigortasının ödemediği tehlikeler nelerdir?
Bazı eşyalar, aksi takdirde evlerini ve eşyalarını tahrip edebilecek çok sayıda tehlikeye karşı koruma sağlamasına rağmen, ev sahibi sigortası tarafından karşılanmayabilir. Mücevher, para ve diğer değerli eşyalar bu tür nesnelere örnektir. Bununla birlikte, bazı sigortacılar bir kasada, kilitli kutuda veya başka bir güvenli yerde saklanan değerli eşyaları ekstra bir fiyat karşılığında karşılayabilir.
0 yorum